IMF-directeur Christine Lagarde is woest op de Zwitsers die haar niet tijdig schijnen te hebben ingelegd over een beslissing de frank los te koppelen van de euro. Nu maar hopen dat de ECB haar wel inlicht. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. ECB-bestuurslid Benoît Coeuré heeft vanochtend een hint gegeven dat de centrale bank volgende week de spreekwoordelijke big bazooka tevoorschijn tovert, iets waar de Zwitserse centrale bank al rekening mee hield toen het donderdag een einde maakte aan de koppeling tussen de Zwitserse frank en de euro.
Coeure zei tegen de Irish Times over grootschalige obligatieaankopen dat “het enige dat ik kan zeggen is dat, wil het zinvol zijn, het groot moet zijn”. De consensus voor de omvang van het aankoopprogramma ligt rond de 500 à 600 miljard euro. Uitgaande van de rooksignalen van de afgelopen dagen kan dat dus wel een beduidend meer gaan zijn.
2. IMF-directeur Christine Lagarde is boos: ze voelt zich namelijk geschoffeerd door de Zwitserse centrale bank (SNB). Lagarde liet donderdag op CNBC doorschemeren dat ze de Zwitsers haar in het duister hebben gelaten over het stopzetten van de koppeling van de Zwitserse frank aan de euro. “Ik vind het nogal verrassend dat hij [Thomas Jordan, de topman van de SNB] geen contact met mij heeft opgenomen.” En Lagarde liet ook doorschemeren dat ECB-president Draghi en topmannen van aangrenzende centrale banken waarschijnlijk ook van niets afwisten. “Ik hoop dat het gecommuniceerd was naar collega’s bij andere centrale banken. Ik weet niet zeker of dit gebeurd is”, aldus Lagarde, die aangaf Jordan graag aan de tand te willen voelen.
3. De Zwitserse aandelenindex SMI ligt nog steeds op apegapen na de schokgolf die de Zwitserse centrale bank gisteren teweegbracht. Ten opzichte van het slot van woensdag heeft de SMI 12 procent verloren. De SMI bevat veel exporteurs, en die worden midscheeps geraakt door de waardestijging van de Zwitserse frank met 20 procent ten opzichte van de euro.
4. De vlucht naar voren door de Zwitserse centrale bank heeft daarnaast een grote Amerikaanse broker de kop gekost. FXCM, de grootste valutabroker in Amerika en Azië voor retailklanten, heeft laten weten dat door de enorme koersschommelingen het eigen vermogen is weggevaagd en er zelfs sprake is van een negatief eigen vermogen van 225 miljoen dollar.
5. Schlumberger, ’s werelds grootste dienstverlener voor oliemaatschappijen, heeft het zwaar. Donderdagavond nabeurs meldde Schlumberger dat het vorig jaar 9.000 werknemers – gelijk aan 7 procent van het personeelsbestand – op straat heeft gezet omdat oliemaatschappijen investeringsplannen op een laag pitje zitten vanwege de crash in de olieprijs.
Schlumberger moest 300 miljoen dollar reserveren voor de ontslagronde en nog eens 800 miljoen dollar afboeken op activa vanwege de malaise in de oliesector. Vanwege de ellende verschrompelde de nettowinst afgelopen kwartaal naar 302 miljoen dollar van 1,66 miljard dollar een jaar geleden. Voor 2015 rekent Schlumberger er op dat oliemaatschappijen de hand op de knip zullen houden en de investeringen verder verlagen.
6. Kleine meevaller voor aandeelhouders van ASML: grootaandeelhouder Samsung is niet van plan zijn belang van 3 procent in de chipmachinefabrikant uit Veldhoven van de hand te doen. De aankondiging van Samsung komt nadat de financieel-directeur van chipfabrikant TSMC op donderdag zei dat hij het belang van 5 procent in ASML verkoopt. Intel, goed voor een kapitaalbelang van 15 procent, wilde helaas geen commentaar geven over zijn belang in ASML.
7. De Griekse banken Eurobank en Alpha Bank hebben naar eigen zeggen de Griekse centrale bank gevraagd noodfinanciering beschikbaar te stellen. En dat betekent dat het water aan de lippen staat bij de Griekse banken. Klaarblijkelijk hebben de Griekse banken niet meer genoeg aan de reguliere financiering die zij van de ECB krijgen. En aan marktfinanciering hoeven de Griekse banken al helemaal niet te denken want beleggers zijn alleen bereid met geld over de brug te komen tegen extreem hoge rentes.
Ondertussen kiezen steeds meer Grieken kiezen het hazenpad en halen zij hun geld weg bij Griekse banken vanwege de parlementsverkiezingen van 25 januari, die naar alle waarschijnlijkheid gewonnen zullen worden door anti-bailout partij Syriza. Syriza eist een afstempeling van de Griekse staatsschuld en ligt daarmee op ramkoers met de andere eurolidstaten, Griekenlands schuldeisers, die hun kiezers hebben beloofd dat Griekenland de bailout-leningen tot op de laatste cent zal terugbetalen.
8. Ondanks alle ellende in Zwitserland gaan Europese beurzen de week met winst afsluiten. De Europese Stoxx 50 staat voor de week 3,5 procent in het groen. De AEX moet genoegen nemen met een voorlopige weekwinst van ruim 2,5 procent. De winsten voor eurozone-aandelen komt doordat beleggers steeds meer hoop krijgen dat de ECB volgende week donderdag in positieve zin verrast. Die hoop is alleen maar sterker geworden door het ingrijpen van de SNB op donderdag.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl